8.33 kHz kanalseparasjon kommer

I dag er frekvensene som benyttes til kommunikasjon i luftfarten separert med 25 kHz. Grunnet stadig økende behov for nye frekvenser begynner antall frekvenser med dagens separasjon å bli oppbrukt.

EUROCONTROL har utarbeidet et forslag til Implementing Rule (IR) om VHF radio med 8.33 kHz kanalseparasjon gjeldene for alle høyder, som erstatning for forordning (EF) 1265/2007, der det ble krevd innført kun i sektorer med minste flyhøyde over FL195. Det fremgår av forslaget at kravet skal være gjeldene for alle flymaskiner og håndholdte radiosett fra 1. januar 2018. I tillegg, ved oppgradering av radioutstyr fra 12 måneder etter at IR’en er vedtatt, så skal dette ha mulighet for 8.33 kHz kanalseparasjon.

Luftfartstilsynet er kjent med at enkelte leverandører fremdeles leverer utstyr med kun 25 kHz kanalseperasjon. Dette betyr at dette er utstyr som angivelig må byttes allerede i 2018, dersom forordningen trer i kraft som foreslått. IR’en stiller forøvrig også krav til at leverandører av radioutstyr senest 12 måneder etter at den trår i kraft, kun skal levere utstyr med mulighet for 8.33 kHz kanalseparasjon.

På bakgrunn av dette ønsker Luftfartstilsynet å oppfordre kjøpere av radioutstyr som skal brukes i forbindelse med luftfart å være spesielt oppmerksomme på hva slags kanalseparasjon som leveres.

Endel utstyr kan enkelt konfigureres til 8,33 kHz kanaseparasjon, det gjelder f.eks. Garmin GNS 430. Sjekk med din avioniker om utstyret i ditt fly kan bygges om/konfigureres.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Eget fly, Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s