Askesky og GA

Det hersker full forvirring rundt temaet, etter at at Luftfartstilsynet fastsatte ny askeforskrift 23. mai.  Denne var ikke ment å gjelde GA, men det fremgår ikke. Det jobbes med å samordne regelverket i Skandinavia, men Danmark, Sverige og Storbritannia har allerede unntatt all GA under 5700 kg MTOW med stempelmotorer pluss ballonger og glidere helt fra restriksjoner i askekontaminerte områder.

Det danske Luftfartsvæsen (Trafikkstyrelsen) har utstedt en AIC, link her.

Lars Hjelmberg, AOPA Sverige har utarbeidet et dokument som beskriver farene ved å fly i askekontaminerte områder, link her (engelsk).

Utviklingen av askeskyen kan du følge på Met Office sine sider, med prognoser for hver sjette time, fordelt på tre høydeområder.

Jeppesen har også et askeskykart.

AOPA Norge har skrevet til Luftfartstilsynet og bedt om at regler tilsvarende de danske blir fastsatt for GA i Norge idag.

Ubekreftede meldinger kan tyde på at vulkanen  har stoppet utslippene i natt. Det innebærer ikke at askeskyer ikke vil forekomme, bare at det ikke vil være ny tilførsel av aske.

Vi kommer tilbake med oppdatert informasjon.

Siste:

LT insisterer på at forskriften gjelder for luftsport og GA med stempelmotor, og at man må sende inn prosedyrer for flying i askesky, selv med lav konsentrasjonav aske. Det vil det være over store deler av Norge fredag kveld.

Bortsett fra det, nekter de å kommentere saken.

AOPA har sendt brev til Luftfartsdirektøren med anmodning om å unnta GA fra forskriften, dette må skje omgående! Brevet vil bli lagt ut som egen sak.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Myndighetskontakt, Planlegging, Sikkerhet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s