– iPad må tillates som primærkilde for underveis- og innflygingskart

SIER HAN JA TIL iPAD? Luftfartsdirektør Heine Richardsen.

– Vi anmoder Tilsynet om å tillate bruk av iPad som primærkilde for underveis- og innflygingskart, i den grad slik tillatelse kreves. Det vil være et viktig skritt for økt flysikkerhet, skriver AOPA-president Torkel Hasle i et brev til Luftfartstilsynet.

Jeppesen har nylig  lansert en ny app for iPad: Jeppesen Mobile FD, en sterk forbedring av første generasjons app – Jeppesen Mobile TC.

Den nye løsningen gjør det mulig å laste ned abonnement på underveiskart og innflygingskart, som man tidligere måtte laste ned eller installere fra CD-rom, for deretter å skrive ut på spesialpapir. Det finnes også en tjeneste hvor man mottar kart i papirformet, for å settes inn i ringpermer, men dette er meget tidkrevende.

Appen er basert på de abonnementer man allerede har, er gratis, og dekker på VFR- og IFR-flyging. I tillegg til å kunne vise kart og zoome til ønsket målestokk, vil iPad kunne vise flyets posisjon i sanntid på underveiskart, og også på taksekart.

– Vi vil påstå at denne funksjonen alene ville kunne hindre Linate-ulykken, hvor en biz-jet takset rett ut på rullebanen i tåke, skriver Hasle.

FAA har testet iPad, bl.a. dekompresjonstest fra 50.000 ft, og gitt tillatelse til at den brukes operativt. Videre har flyselskapet United bestemt at man skal kutte ut alle papirkart og gå over til å bruke iPad på alle flygninger.

– Etter det vi kan se, har  ikke  Luftfartstilsynet uttalt seg om bruk av iPad for flynavigasjon, skriver AOPA-presidenten, og ber om en rask avklaring av spørsmålet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Gadgets, IFR, iPad, Myndighetskontakt, Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s