Frigjøring av kart

Det har lenge pågått en kamp om frigjøring av kartdata.  Vi har alle betalt for innsamlingen, men må allikevel betale for data som viderebrukes. Dette er helt ulikt endel andre land, hvor rådata til kart er gratis.

Derfor er det dukket opp Wikipedia-lignende tjenester som Openstreetmap, hvor dataene samles inn av tusenvis av frivillige med GPS-logger eller App. Kvaliteten på disse kartene begynner å bli høy, så høy at de også benyttes til flykart, se f.eks. Airnav Pro. Riktignok kan man få kjøpt ICAO-kart i tillegg, men de kartene som følger med er hentet fra Openstreetmap. Det er vektoriserte kart, som egner seg godt for zooming, i motsetning til ICAO-kartene , som er bitmaps, og vanskelig å lese når man zooner ut. Når man zoomer inn, blir tekst og symboler for stor.

Fra v. Fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud, direktør Anne Cathrine Frøstrup i Statens kartverk og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Her fra dagens pressmøte hos Geodata. (Foto: Marius Jørgenrud)

Et utspill fra Miljøverndepartementet kan tyde på at noe er i ferd med å skje i Norge.  Danmark har hatt god tilgang til gratis kartdata i lang tid, og nå ser det ut til at Norge endelig kommer etter. Det er på høy tid!

Nylig ble det avholdt en pressekonferanse i Geodata i Oslo, hvor det ble sendt ut signaler fra miljøvernmisiteren om at kartdata skulle bli lettere og rimeligere tilgjengelig. Vi skulle til og med bli bedre enn Danmark!

Lå oss håpe det er gjennomføringskraft bak utsagnet. Xfiles! Du tror det ikke før du får se det!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Myndighetskontakt, Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s