Derfor skjer flyulykker

I ulykken med Aribus 330 som styrtet i havet fant man ingen feil på flyet.

Selv om samfunnet prøver å forskanse seg mot flyulykker, har barrierene huller i seg, skriver Monica Martinussen og David Hunter i sin bok om luftfartspsykologi.

Ingen flyger er så dyktig at ikke han eller hun kan bli utsatt for en ulykke. Selvsagt er det slik at noen flygere er usedvanlig dyktige og forsiktige. Ikke desto mindre vil det kunne oppstå situasjoner der selv de gjør en feil beslutning, eller at kravene i situasjonen overgår deres eller flyets yteevne. Det som skiller disse flygerne fra andre, er at denne uheldige kombinasjonen av hendelser og omstendigheter sjelden inntreffer. Personlige egenskaper som holdninger, personlighet, evne til psykomotorisk koordinering, luftfartskunnskap, ferdigheter, erfaring med mer, gjør dem mindre utsatt for farlige situasjoner og gir dem større sjanse for å overleve hvis slike situasjoner først skulle oppstå. For flygere i den andre enden av ferdighetsskalaen vil imidlertid hver flytur være risikabel, melder tidsskriftet Psykologisk.no.

I boken vises det til AOPAs inndeling av ulykker i tre kategorier:

  • Flygerrelatert. Ulykker som inntreffer på grunn av feil handlinger eller mangel på handling fra pilotens side.
  • Mekanisk/vedlikehold. Ulykker som inntreffer på grunn av feil ved en mekanisk del eller feil ved vedlikeholdet.
  • Andre eller ukjente årsaker. Ulykkesforklaringer som inkluderer årsaker som at flygeren ble satt ut av spill så vel som ulykker der det ikke var mulig å fastslå noen bestemt årsak.

Forfatterne argumenterer for at kjennskap til at en ulykke passer inn i en gitt kategori ikke innebærer at vi vet hvorfor ulykken inntraff.

– Å vite at en ulykke inntraff på grunn av pilotfeil, forteller oss ikke hvorfor det som vi har klassifisert som feil etterpå, skjedde. Det å sette merkelapper på noe innebærer ikke at vi forstår det. Merkelapper innebærer heller ikke at vi klarer å forebygge ulykker, mens forståelse kan muligens ha den effekten.

Les mer på Psykologisk.no!

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter, Sikkerhet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s