Oksygen er livsviktig – hypoksi kan være livsfarlig!

Du vet sikkert at flyging over 10 000 fot ikke er tillatt, iallfall ikke mer enn en halv time opp til 13 000 fot. Forklaringen er at partialtrykket av oksygen (luften inneholder ca 21% av stoffet), blir så lavt at lungene får problemer med opptaket, dermed synker oksygeninnholdet i blodet, og hjernen blir sulteforet.

Hypoksi oppstår når hjernen får så lite oksygen at den nesten slutter å fungere.  Dessverre er symptomene ikke lette å oppdage, tvertimot får du følelsen av at alt går veldig bra (eufori), men virkeligheten er at alt går veldig sakte, og de enkleste oppgaver tar lang tid å løse, hvis du i det hele tatt klarer det. Til slutt vil du besvime, og fortsette ferden mot de evige jaktmarker hvis ikke noen griper inn og redder deg, dvs. skaffer oksygen.

Det er en myte at du er klar og fin i 10 000 fots høyde etter en lengre tur, oksygeninnholdet i blodet (SpO2) har sunket, kanskje til under 90%, da bør du ha oksygen, eller til og med ned mot 80%, da du ha oksygen for å yte fullt. Mennesker reagerer forskjellig på oksygenmangel, bare snakk med noen som har prøvd seg mot toppen av Kilimanjaro (19 000 fot). Da er lufttrykket halvert (500 hPa). Selv på  Aguille du Midi i Chamonix (12 600 fot) merker du godt mangel på oksygen.

SpO2 måles med en liten duppeditt som settes på fingeren, og som raskt gir deg oksygeninnhold og puls. Den drives av to AAA-batterier, og er helt selvgående. Ingen av/på-bryter, bare å tre den på langfingeren, og bøye fingeren mot deg, så lyser tallene klart og tydelig. Prisen er under $100, og kan være en god livsforsikring. Wikipedia har en artikkel om temaet her.

Det finnes også modeller med kabel som kan kobles til smarttelefonen, men det blir fort mye «leamikk».

Skjermbilde 2015-03-25 kl. 10.56.53Enda rimeligere blir det hvis du sater på en app, som bruker Smarttelefonens innebygde kamera og blits, og som fungerer forbausende bra. Link til app her.  Prisen er NOK 29.

Sammenligning mellom de to gir omtrent like resultater, dog er appen litt ustabil og gir ikke alltid resultater. Det kreves en egen teknikk for godkjent måling, og du bør trene litt hjemme.  Sjekk samtidig at oksygennivået ditt er OK i sofaen (ca 98% er normalt).

De fleste småfly har ikke oksygenanlegg installert, men det finnes rimelige løsninger med små flasker for personlig bruk fra flere leverandører. Dog må du regne med å bestille fra USA; lite å finne her på berget. Opp til 19 000 fot holder med  en «oxymizer», som du putter i nesen, over dette nivå må du ha maske. Plundrete når du skal snakke eller spise.Oksygenbehovet er forbausende lavt, det kan være ned mot 2 liter/min, dog avhengig av høyden. Tabeller finnes. Lurt med et flow.meter, slik at du ser at oksygenet virkelig flyter, du merker det ikke, siden gassen er lukt- og fargeløs.

Aktuelle leverandører:

Peter Holy har en grundig artikkel om oksygen i småfly, og har testet det meste.

Hvor får man tak i oksygen? Kravene er strenge, og medisinsk oksygen er nesten utilgjengelig, eller selges i så store kvanta at det er uaktuelt for de fleste.  Noen flyverksteder har det, eller du kan kontakte en dykkerklubb eller dykkerfirma.  Ikke ta som gitt at fyllestussen passer, det finnes flere standarder, og ofte trengs en overgang. Atle Toskedal i Valestrandsfossen selger overganger som løser de fleste problemer.

Ikke prøv på noe juks, det kan få fatale følger, oksygen er ikke å spøke med. Husk: trykket er høyt, opptil 2000 psi, selv på en liten flaske.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Gadgets, IFR, Sikkerhet. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Oksygen er livsviktig – hypoksi kan være livsfarlig!

  1. Medisinsk oksygen vs puste oksygen til fly må ikke forveksles, i artikkel beskrives tilgang til medisinsk oksygen som i følge AGA Norge AS leveres i plomberte flasker (leieflasker som byttes) og legeattest kreves (brukes av sykehus etc). AGA opplyser at puste oksygen til småfly kan de fylle på medbrakt flaske. Ringe AGA på 81532880, spør etter informasjon senteret oksygen for fly der får du etterfylt puste oksygen. Takk for en flott artikkel 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s