– Spørsmål om tid før fly kan overstyres fra bakken

Torkel Hasle

AOPA-president Torkel Hasle.

Dersom flyvelederne ser et fly ute av kurs, vil de i fremtiden kunne overstyre flyet fra bakken og lande det trygt. Teknologien er her.

– Hvis man ønsker dette, kan man ha dette innen fem år, sier AOPA-president Torkel Hasle til NRK.no.

Franske etterforskere mener Germanwings-flyet ble styrtet med vilje av andrepilot Andreas Lubitz. Flyvelederne på bakken sendte nødsignal da flyet var på vei ned, men kunne ikke forhindre flytragedien. Det finnes det teknologi til, mener flere flyeksperter NRK har vært i kontakt med.

– I første omgang kunne bakkemannskapene holdt flyet stødig i luften inntil de hadde funnet ut mer. Hvis de da forstår at noe er galt, kunne de landet flyet på en flyplass, i dette tilfellet enten i Nice eller Marseille, sier Hasle.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Ett svar til – Spørsmål om tid før fly kan overstyres fra bakken

  1. Dette er selvsagt en besnærende tanke, men som vi nettopp har sett så kan det uforutsette eller helt utenkelige skje. En av de er at hvis man kan styre flyet fra bakken så kan man risikere at en av bakkemannskapen kan gjøre akkurat det samme som nå har skjedd. Terskelen i den anledning kan være mindre da vedkommende ikke er ombord. En slik teknologi vil også være gjenstand for interesse for terror organisasjoner, så hvordan gjør man den «bombesikker». Da kommer man til enda en bekymring og det er at all teknologi ikke alltid virker etter hensikten, så hvordan skal man sørge for denne teknologien møter samme standarder som serrifisering av flyene de skal regulere. Hvordan skal man sikre at operatørene er egnet og skikket og hvilke krav skal det være til helse, fysisk og mentalt. Jeg tror at et slikt forsalg fort kan skape mer problemer enn de løser, særlig i en implementerings fase.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s