Flyplasser fredet i fire år

Foto: Avinor.

Mørke skyer over noen norske flyplasser. Foto: Avinor.

Ingen lufthavner foreslås nedlagt i perioden frem til 2019, men Avinor varsler kostnadskutt på 150 millioner. Noen flyplasser er for dyre i drift, ifølge fersk rapport.

Avinor har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet foretatt en gjennomgang av kortbanenettet. 17 lokale lufthavner er omfattet i analysen. Lufthavnene i Nordland og Fagernes lufthavn er ikke vurdert i denne prosessen.

– Lufthavnene må omstilles i henhold til samfunnsutviklingen og behovet for effektivisering slik at lufthavnenes rolle kan styrkes og videre drift forsvares. Særlig viktig er utvikling i bosetting, næringsliv og vegstandard, sier konserndirektør for strategi i Avinor, Jon Sjølander.

Flere lufthavner er kandidater for særskilte omstillingstiltak. Enten fordi de mottar svært høy statlig støtte, eller at man i regionen ikke vil oppleve en stor svekkelse av transportstandarden ved en eventuell nedleggelse:

  1. Berlevåg, Båtsfjord, Honningsvåg, Mehamn og Hasvik lufthavner mottar høy statlig støtte pr. passasjer, men har ikke realistiske alternativer til luftfart, spesielt ikke på vinteren.
  2. Sandane og Vardø lufthavner har et høyt statlig tilskudd i forhold til passasjerulempene ved nedleggelse.
  3. Sørkjosen, Namsos og Røros lufthavner har et noe lavere statlig tilskudd, men også relativt lave passasjerulemper ved nedleggelse.

Øvrige lufthavner vil få svært store passasjerulemper i forhold til statlige innsparinger ved nedleggelse, sier Avinor i en pressemelding.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s