– Må få bedre database over luftfartshindre

Helikoptervraket liggende ved siden av veien. Foto: SHT.

Helikoptervraket liggende ved siden av veien. Foto: SHT.

Havarikommisjonen mener dagens database over luftfartshindre er ufullstendig og gammeldags. Nå ber de Samferdselsdepartementet om å ordne opp.

Dette går fram av havarirapporten om ambulansehelikopteret som havarerte under landing ved Sollihøgda etter å ha truffet en umerket kraftlinje. To besetningsmedlemmer omkom og en ble alvorlig skadet. Helikopteret ble totalskadet, og undersøkelsen har identifisert svakheter ved sambandet, det digitale kartsystemet som var i bruk og ved selskapets prosedyrer.

Havarikommisjonen (SHT) konkluderer blant annet med at dagens database over luftfartshindre (NRL) er både mangelfull og lite tilpasset GPS-baserte varslingssystemer. De mener at en satsning på å utvikle hinderdatabasen kan forebygge kollisjoner og dermed gi sikkerhetsgevinst for luftambulanser så vel som andre luftfartsaktører. For at satsningen med å forbedre dagens database over luftfartshindre skal lykkes, må flere aktører underlagt ulike departementer bidra.

SHT tilrår at Samferdsels­departementet tar ansvar for å koordinere arbeidet med å videreutvikle dagens hinderdatabase med sikte på å utnytte den sikkerhetsgevinsten som kan hentes ut av moderne GPS-baserte varslingssystemer.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter, Sikkerhet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s